INGYENES SZÁLLÍTÁS CSOMAGTERMÉKEKRE OKTÓBERBEN

Üdvözöllek a Primatec hivatalos BLOG oldalán.

Bőrtisztítás, bőrápolás mit mivel hogyan

Bányai Zoltán
2019.03.18 12:44
Bőrtisztítás, bőrápolás mit mivel hogyan

Ahhoz, hogy átfogó képet kaphassunk a bőrtisztítás és bőrápolás témában, meg kell vizsgálnunk a tisztítani és ápolni kívánt bőr típusát.   Fontos leszögezni, hogy a bőr egy lélegző, természetes anyag, mely tartósan meleg időben elveszíti a nedvesságtartalmát, kiszárad, kireped, ha párás idő van, akkor viszont  felveszi a levegő nedvességtartalmát. Ezt nem szabad megvárni, a bőr folyamatos rendszeres ápolásával ezt a folyamatot késleltethetjük.  Az autód bőrfelületének ápolásáshoz és tisztításához minden esetben a bőrtípusnak megfelelő terméket használd. Ha nem ezt teszed, károsítahatod a felületet, melynek helyreállítása igencsak költséges lesz! 

FONTOS: A bőrt minden ápolás előtt meg kell tisztítani, hogy a szennyeződéseket ne fixáljuk ápolás során. Két bőrtípusról írok hosszasabban, mert zömmel ezekkel találkozhatunk az autóiparban[...]

Felső rétegben festett azaz pigmentált bőr:

Tisztítás és ápolás szempontjából a legjobb bőrtípus. Egyszerűen eltávolíthatóak még a legmakacsabb szennyeződések is, a felületén lévő kopások fakulások egyszerűen és könnyen javíthatóak. Létezik világos, sötét árnyalata. Autóbőr esetében nagyszámban ezzel a bőrtípussal találkozhatunk.

Az általános kárpittisztító szerek használatát általában nem javasoljuk, az oldószerek felgyorsítják a bőr öregedését, és gyakran a bőrkárpit színét is módosítják. A bőrtisztító folyadékok kíméletesek a bőrhöz, semleges  pH- jú összetevőket tartalmazó termékek, így akár rendszeresen is használhatóak az autó bőrkárpitjának tisztítására.

Tisztítása: Permetezd a bőrtisztító folyadékot egy puha mikroszálas kendőre, vagy közvetlenül a bőrfelületre. Töröld át a felületet, közepes – erős nyomást gyakorolva a felületre. Ne dörzsöld. 

Makacsabb szennyeződések esetén használj bőrtisztító kefét. Közvetlenül permetezd a folyadékot a szennyezett felületre, majd a kefe segítségével, körkörös mozdulatokkal távolítsd el a szennyeződést. Majd a legvégén egy száraz, vagy enyhén nyirkos mikroszálas kendővel törölt szárazra. Ilyenkor már ne dörzsöld. Hagyd, hogy teljesen megszáradjon. Száradás után ellenőrizd, hogy minden szennyeződést sikerült eltávolítani. Ha nem ismételd meg a folyamatot.

Bőrápolás során egyenletesen oszlassuk el a felületen applikátor vagy mikroszálas rongy segítségével a bőrápoló oldatot vagy krémet. Hagyjuk, hogy a termék beivódjon a bőrbe. Ez akár 1 - 2 órát is eltarthat, de a jó munkához idő kell! :)

(KÉP: Festett, felül pigmentálst autóbőr belső)

 

Nubuk vagy velúr

Ez a nyílt pórusú csiszolt bőr. Nagyon kényes a foltok, a zsírosodás, és fakulások eltüntetése szinte lehetetlen. Tisztítani, festeni nem, vagy csak nagyon korlátozottan lehet. Sokszor keverik össze az ALCANTARA - val, mert az ALCANTARA kinézete és tapitása nagyon hasonlít a velúrhoz.

Alcantara

Az alcantara nem bőr, hanem egy mikroszálas anyag elnevezése. Sokszor össze is keverik az eredeti bőrrel, mert kinézete és tapintása leginkább a velúrhoz hasonlít.

(KÉP: Alcantara, "félbőr" autóbelső)

 

Tisztítása során, 30-40 fokon mosógépben is mosható semleges mosószerrel, de nem szabad centrifugázni. Az autóipar előszeretettel használja, az ülőrészt alcantarával vonják be, az ülés oldaltámláit eredeti bőrrel fedik. Ezt a kombinációt „félbőrös „kivitelnek nevezik.

Az alcantara tisztítása és ápolása viszonylag egyszerű, érdemes porszívózni, nedves ruhával tisztítani, a foltokat és a szennyeződéseket szövettisztítóval eltávolítani. Ha kibolyhosodik, csiszolószivaccsal tudjuk a bolyhosodást eltávolítani.


Fontos tudnod, hogy az autógyárak a gyártás során a bőrt impregnálják, ellátják egy bevonattal, melynek tartóssága típustól függően 1 - 3 évig terjed, majd a használat során lekopik. Ezt a bevonatot - miután lekopott - célszerű újra vissza applikáni a bőrre egy alapos tisztítás után!

(KÉP: Impregnált autóbőr) 

Szerző: Bányai Zoltán

primatec I autóápolás | 2019- 03- 18 

Címkék: Autóápolás, Autómosó,  Autókozmetika,  car wash, autóápolási termékek, 

Ha teszett a bejegyzés nyomj egy LIKE - ot, vagy oszd meg hogy másokhoz is eljusson!