INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 Ft.- feletti vásárlás esetén (FOXPOST csomagautomatába)

Üdvözöllek a Primatec hivatalos BLOG oldalán.

Bőrtisztítás, bőrápolás mit mivel hogyan

Bányai Zoltán
2019.03.18 12:44
Bőrtisztítás, bőrápolás mit mivel hogyan

Ahhoz, hogy átfogó képet kaphassunk a bőrtisztítás és bőrápolás témában, meg kell vizsgálnunk a tisztítani és ápolni kívánt bőr típusát.

Fontos leszögezni, hogy a bőr egy lélegző, természetes anyag, mely tartósan meleg időben elveszíti a nedvesságtartalmát, kiszárad, kireped, ha párás idő van, akkor viszont  felveszi a levegő nedvességtartalmát. Ezt nem szabad megvárni, a bőr folyamatos rendszeres ápolásával ezt a folyamatot késleltethetjük.  Az autód bőrfelületének ápolásáshoz és tisztításához minden esetben a bőrtípusnak megfelelő terméket használd. Ha nem ezt teszed, károsítahatod a felületet, melynek helyreállítása igencsak költséges lesz! 

FONTOS: A bőrt minden ápolás előtt meg kell tisztítani, hogy a szennyeződéseket ne fixáljuk ápolás során. Két bőrtípusról írok hosszasabban, mert zömmel ezekkel találkozhatunk az autóiparban.

Felső rétegben festett azaz pigmentált bőr:

Ezzel a bőrtípussal találkozhatsz a legsűrűbben, ha tisztítnai vagy ápolni kell ez a legegyszerűbb és leggyorsabb.  Viszonylag könnyen és gyorsan és egyszerűen eltávolíthatók a még a makacs szennyeződések is. Javítása némi szakértelmet igényel, de a felületén található kopások és fakulások is orvosolhatóak.

Létezik világos, sötét és több féle színárnyalatban színben. Autóbőr esetében nagyszámban ezzel a bőrtípussal találkozhatunk.

Az általános kárpittisztító szerek használatát általában nem javasoljuk, az oldószerek felgyorsítják a bőr öregedését, és gyakran a bőrkárpit színét is módosítják. A bőrtisztító folyadékok kíméletesek a bőrhöz, semleges  pH- jú összetevőket tartalmazó termékek, így akár rendszeresen is használhatóak az autó bőrkárpitjának tisztítására.

Tisztítása: Permetezd a bőrtisztító folyadékot egy puha mikroszálas kendőre, bőrtisztító kefére vagy közvetlenül a bőrfelületre. Töröld át a felületet, közepes – erős nyomást gyakorolva a felületre. Ne dörzsöld. 

Makacsabb szennyeződések esetén használj bőrtisztító kefét. Közvetlenül permetezd a folyadékot a szennyezett felületre, majd a kefe segítségével, körkörös mozdulatokkal távolítsd el a szennyeződést. Majd a legvégén egy száraz, vagy enyhén nyirkos mikroszálas kendővel törölt szárazra. Ilyenkor már ne dörzsöld. Hagyd, hogy teljesen megszáradjon. Száradás után ellenőrizd, hogy minden szennyeződést sikerült eltávolítani. Ha nem ismételd meg a folyamatot.

Bőrápolás során egyenletesen oszlassuk el a felületen applikátor vagy mikroszálas rongy segítségével a bőrápoló oldatot vagy krémet. Hagyjuk, hogy a termék beivódjon a bőrbe. Ez akár 1 - 2 órát is eltarthat, de a jó munkához idő kell! :)

(KÉP: Festett, felül pigmentálst autóbőr belső)

 

Nubuk vagy velúr

Ez a nyílt pórusú csiszolt bőr. Rendkívül kényes bőrtípus. A szennyeződések koszfoltok, a zsírosodás, és fakulások eltüntetése nagy csak erőfeszítések árán lehetséges vagy szinte lehetetlen. Tisztítani, festeni nem, vagy csak nagyon korlátozottan lehet. Sokszor keverik össze az ALCANTARA - val, mert az ALCANTARA kinézete és tapitása nagyon hasonlít a velúrhoz.

Alcantara

Az alcantara nem bőr, hanem egy mikroszálas anyag elnevezése. Könnyű összekeverni az eredeti VELÚR bőrrel, mert kinézete és tapintása leginkább ahhoz hasonlít.

(KÉP: Alcantara, "félbőr" autóbelső)

 

Tisztítása során pH semleges tisztítószert használj. Az autóipar előszeretettel használja, az ülőrészt alcantarával vonják be, az ülés oldaltámláit eredeti bőrrel fedik. Ezt a kombinációt „félbőrös „kivitelnek nevezik.

Az alcantara tisztítása és ápolása viszonylag egyszerű, érdemes porszívózni, nedves mikroszálas ruhával és pH semleges termékkel tisztítani, a foltokat és a szennyeződéseket szövettisztítóval eltávolítani. Ha kibolyhosodik, csiszolószivaccsal tudjuk a bolyhosodást eltávolítani. 


Fontos tudnod, hogy az autógyárak a gyártás során a bőrt impregnálják, ellátják egy bevonattal, melynek tartóssága típustól függően 1 - 3 évig terjed, majd a használat során lekopik. Ezt a bevonatot - miután lekopott - célszerű újra vissza applikáni a bőrre egy alapos tisztítás után!

(KÉP: Impregnált autóbőr) 

Szerző: Bányai Zoltán

primatec I autóápolás | 2019- 03- 18 

Címkék: Autóápolási termékek, autókozmetika, autókozmetikai termékek, autómosó, autómosás, detailing, Autóápolás, autómosó termékek, bőrápolás, polírozás, polytop, frescura, primatec, carwash,

Ha teszett a bejegyzés nyomj egy LIKE - ot, vagy oszd meg hogy másokhoz is eljusson!