INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 Ft.- feletti vásárlás esetén (FOXPOST csomagautomatába)

Üdvözöllek a Primatec hivatalos BLOG oldalán.

Miért a különbség a QUICK DETAILER - ek között?

Bányai Zoltán
2022.10.14 00:24
Miért a különbség a QUICK DETAILER - ek között?

Hogy várjuk el a vevőtől, ha számos  forgalmazó sincs vele tisztában mi a különbség? Tegyük végre rendbe. :) 

A festésvédelem különösen fontos – ha nem a legfontosabb - része az autóápolási folyamatnak, mivel miután lemostad az autódat, ez a védelem lesz az, amely megakadályozza hogy a szennyeződés – beleértve a közúti szennyeződést, a kátrányt, a rovarokat és a madárürüléket – megtapadjanak az autó külső felületein.

Abban ugye egyet értünk, hogy esztétikai szempontból az egyik legfontosabb elem,  az autó külseje. Kis erőfeszítéssel valóban magasabb szintre emelheted  autód megjelenését azáltal, hogy javíthatod a felület fényét és víztaszító képességét és egy jó minőségű védelemmel látod el, ami megkönnyíti majd a napi takarítását.

A festésvédelem terén olyan sok különböző verzió áll rendelkezésre, hogy nehéz választanod, főleg úgy, hogy sok esetben még a forgalmazók sincsennek sokszor tisztában azzal, mi a különbség köztük, és mik az előnyeik és hátrányaik.

Ebben a BLOG sorozatban be fogom mutatni nektek azokat a festékvédő termékcsoportokat, amelyek ma rendelkezésetekre állnak, és el fogom mondani hogy mi a különbség közöttük.

El fogom mondani, mi különbség a quick detailer (QD) az autóviasz, a tömítőanyagok (sealant) között, és a kerámia bevonatok között és melyik a legjobb a választás számodra.  

Mielőtt elkezdenénk,  nézzük meg, mi a közös bennük:

Néhány – de nem az összes - quick detailert, viaszt és tömítőanyagot és kerámiabevontot úgy terveztek, hogy láthatatlan akadályt képezzenek, és megakadályozzák, hogy szennyeződés közvetlen a fényezésre tapadjon.


Általában a tartósság és az esztétikai megjelenésben különböznek egymástól .

Egyes termékek, például a természetes viaszok, páratlan fényt és csillogást kínálnak, de nem tartanak sokáig. Mások, mint például a kiváló minőségű szintetikus viaszok, sealant – ek, hónapokig vagy akár egy évig is tartó védelmet nyújtanak, de általában nem nyújtanak ugyanolyan látványt, mint a természetes viaszok.

Ebben a részben a quick detailer – (QD – k) – el fogunk foglalkozni. De mielőtt elkezdenénk, tegyük tisztába, hogy mi is az a QUICK DETAILER

QUICK DETAILER:

Ez kifejezés egy bizonyos TERMÉKCSPOPORTOT ír le. Számos gyártó használja többek között ezt a kifejezést a termékei elnevezésére, de ezeknek a termékeknek egészen más – és más tulajdonságaik vannak és egészen más -más feladatra készültek.

Ezért van az, hogy ha a teszteken 2 – 3 QUICK DETAILERT hasonlítunk össze,  egyes termékek nagyon jól teljesítenek a teszteken más hasonló termékekkel szemben.

Miért? Mert lehet például, hogy az egyik QD egy permetező viasz a másik egy permetező tömítőanyag, a másik egy permetezhető speciális tisztítószer, ennek ellenére a szakma mindegyiket Quick detailer – nek nevezi és a vásárló – vagy az aki nem szakember azonnal össze is hasonlítja őket.

Először is meg kellene határozni, hogy milyen célra keresel terméket, mire akarod használni. Fényes felületet akarsz, sima festékfelületet, védelmet, fokozott hidrofób hatást, vagy újnyomokat port esetleg madárürüléket akarsz eltávolítani a felületről. 

A döntő kérdés, hogy melyik (QD – t) gyors részletezőt használd az az, hogy tudd, mit akarsz valójában. 

Nézzük milyen QD – k állnak ma rendelkezésedre.

 1. Waterless QD
 2. QD enyhe tisztító hatással
 3. QD speciális tisztító hatással
 4. QD tömítő (sealant) tulajdonságokkal és enyhe tisztító hatással
 5. Kerámia QD vagy Grafén QD
 6. Show room shine QD – k
 7. Spary wax QD – k
 8. Spay selalant QD – k
 9. BOOSTEREK

Fontos megjegyeznek hogy a termékcsoportba tartozó termékek közül sok forgalmazónak van olyan terméke, ami a fent felsorolt 9 kategória közül több kategóriába is bele tartozhat.

A következő sorokban össze fogom foglalni, hogy melyik QD mire alkalmazható és milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

1. Waterless QD – k arra célra tervezték: az egész autó lehető legkíméletesebb megtisztítása anélkül, hogy ahhoz vizet használnál az öblítéshez. Ezek a termékek nagyon jól tisztítanak, és nincs is gyakorlatilag más feladatuk. A végeredmény egy tiszta lakkfelület, és annak jól érezhető sima tapintása. Más festékvédő rendszerekhez képest csak kisebb mértékben biztosítanak védelmet és kevésbé tartósak.

 • Tartósság – Alacsony, pár hét
 • Védelem - Alacsony pár hét
 • Tisztító tulajdonság. Erős

2. Gyors részletezők, (QD – k) mint tisztítószer. Elsősorban arra szolgálnak, hogy kíméletesen távolítsák el a fényezésről a KÖNNYŰ szennyeződéseket, például port vagy ujjlenyomatokat. Ezek a termékek csak kis mértékben biztosítanak védelmet. Használata után észrevehető a festék sima tapintása és fényessége. Általában poros újlenyomatos bemutatótermi járművek gyors tisztítására / ápolására szolgálnak.

 • Tartósság - Nem jellemző
 • Védelem - Alacsony
 • Tisztító tulajdonság. Közepes

3. Gyors részletezők, (QD-k) mint a speciális tisztítószerek. Olyan termékek, amelyeket nagyon speciális célokra készítettek, mint például a vízfoltok (ásványi lerakódások) eltávolítására. Példa: POLYTOP VELOX CARE – KOCH CHEMIE FSE – SONAX vízfolteltávolító - CARPRO – vízfolteltávolító. Biztosítanak némi védelmet,  használata után érezhető a festék sima tapintása, fényessége és némi hidrofób hatás. 

 • Tartósság – Pár hét
 • Védelem – Pár hét
 • Tisztító tulajdonság. Erős
 • Hidrofob hatás: Közepes

4. Gyors részletezők (QD – k) festék tömítő tulajdonságokkal. Ezek a termékek több-kevesebb tisztítószert tartalmaznak, ezért továbbra is használhatók könnyű szennyeződések, például ujjlenyomatok vagy por eltávolítására. Másrészt viszonylag erős festék tömítő / védő tulajdonságokkal is rendelkeznek, erős hidrofób hatással és nagyobb mértékben biztosítanak védelmet.

 • Tartósság - Jó
 • Védelem - Jó
 • Tisztító tulajdonság: Enyhe
 • Hidrofob hatás: Erős

5. Kerámia gyors részletezők (QD – k) Azt hiszem, a legfontosabb amit meg kell értened, hogy nem létezik olyan, hogy a „kerámia” QD vagy spray-bevonat. A probléma az, hogy a „kerámia” kifejezés nincs definiálva, hogy mire lehet ráírni és mire nem. De: fizikailag és kémiailag nem lehet az IGAZI kerámiát (SIO2) beletenni a vízbázisú permetezhető termékekbe mert a SIO2 egyszerűen nem oldódik vízben. Ami valójában ezekben a termékekben található, az többnyire valamilyen polimer. Azért, mert a flakonra „kerámia” van ráírva, az valójában nem jelent semmit. Ennél már csak az a rosszabb, amikor a gyártók „bevonatnak” vagy a ma divatos „grafénnek” nevezik a permetezhető  - spray – termékeiket, (grafén spray coat) holott távolról sem hasonlít a valódi kerámiára. Ettől függetlenül ezeknek a termékeknek a többsége kifejezetten jó és erős hidrofób hatással rendelkeznek, és némelyiknek egész jó a tartóssága is.

 • Tartósság - Jó
 • Védelem - Jó
 • Tisztító tulajdonság: Nincs
 • Hidrofob hatás: Erős

6. SHOW ROOM SHINE QD – k. Ezeknek a termékeknek nincs tisztító tulajdonságuk, és kizárólag a magas vizuális hatásra összpontosítanak. Emellett nagyon sima tapintást és egy magas fényt adnak a festett felületnek. Csak kis mértékben vagy egyáltalán nem biztosítanak védelmet és rövid – pár mosás - a tartósságuk is. Ebbe a termékcsoportba tartozó termékek nagyon hasonlítanak az enyhe tisztító tulajdonságokkal rendelkező QD- hez, azzal a különbséggel, hogy nem tartalmaznak semmi tisztítóhatással rendelkező vegyületet.

 • Tartósság - Alacsony
 • Védelem - Nem vagy kis mértékben
 • Tisztító tulajdonság: Nincs

7. SPRAY WAX QD összetevőket tekintve, vagy „természetes” (karnauba- és/vagy montánviasz), vagy szintetikus viasz vagy ezek keverékeként, hibrid spray-viaszként kaphatók. A természetes viasztartalmú készítményeknek magas fényességet és kiváló sima tapintású felületet hagynak magunk után. Hidrofób tulajdonságuk inkább közepes vagy alacsony. Ezzel ellentétben a szintetikus permetezhető viaszok – a természetes viaszokkal szemben - kevésbé fényes felületet hagynak maguk után, ellenben  kifejezetten jó a hidrófób tulajdonságuk és tartósabbak mint a természetes viasztartalmú termékek. 

 • Tartósság természetes viaszok esetében - alacsony 
 • Tartósság szintetikus viaszok esetében - jó
 • Védelem természetes viaszok esetében - közepes
 • Védelem szintetikus viaszok esetében - jó
 • Tisztító tulajdonság mindkét esetben: alacsony
 • Hidrofob hatás természetes viaszok esetében: gyenge
 • Hidrofob hatás szintetikus viaszok esetében: jó
 • Fényesség természetes viaszok esetében - kiváló
 • Fényesség szintetikus viaszok esetében - közepes

8. SPRAY SEALANT - ek - Ezek a termékek nem rendelkeznek semmilyen tisztító tulajdonsággal, és teljes mértékben a fényezés erős védelmére szolgálnak. Védelmet nyújtanak az UV-sugarak ellen, és kiváló a hidrofób hatásuk. A permetező viaszokkal szemben hosszabb az élettartamuk. 

 • Tartósság - magas
 • Védelem - magas
 • Tisztító tulajdonság: Nincs
 • Hidrofob hatás: magas

9. BOOSTEREK - Ezeket a termékeket szintén a QD - k közé sorolom annak ellenére, hogy ezeket úgy tervezték, hogy a meglévő kerémia bevonatok frissítésére szolgáljanak. Használhatóak a már meglévő bevonat frissítésére, vagy önálló termékként is a fényezésre permetezve. Erős tiszító tulajdonságokkal rendelkeznek, magas fényes felület, sima tapintás és jó hidrofób hatás jellemzi őket viszonylag jó tartóssággal. 

Tehát láthatod, hogy általában minden attól függ, hogy a könnyű használatot, a tisztítóhatást a védelmet vagy a magasfényű csillogást részesíted előnyben, ezért azt javasoljuk, hogy egyszerűen azt válaszd, ami neked a legjobban tetszik.

Ha nem kívánsz kísérletezni, azt is megteheted. A gyártók felismerték, hogy az ügyfelek, sok esetben vágynak a természetes viaszok adta csillogásra és a mesterséges sealant - ek által nyújtott tartósságra, így számos úgynevezett hibrid termék áll a rendelkezésedre mára a piacon, amely különböző arányokban tartalmaz természetes és szintetikus összetevőket.

Remélem tudtam segíteni és megérteni a ma kapható quick detailer - ek közötti különbségeket. Forrásként több szakmai oldalt és azokon fellelhető tananyagot néztem az évek alatt, számos szakemberrel – gyártóval - forgalmazóval konzultáltam és kértem ki a véleményüket, és számos terméket magam is kipróbáltam és leteszteltem. Az itt leírtak az én szubjektív véleményemet tükrözik. 

Ha van véleményed az szívesen fogadom.

Bányai Zoltán