INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 Ft.- feletti vásárlás esetén (FOXPOST csomagautomatába)

Üdvözöllek a Primatec hivatalos BLOG oldalán.

Autóápolás télen! Hogyan mosd -vagy hol mosasd az autódat télen?

primatec system Kft
2016.10.04 16:13
Autóápolás télen! Hogyan mosd -vagy hol mosasd az autódat télen?

A tél nem ok arra, hogy koszos autóval közlekedj!

Rengeteg cikket olvastam a napokban különböző autós és férfiaknak szóló oldalon arról, hogy hogyan mossunk autót télen. Ezek egy része jónak nevezhető, ám nagyon általános és felületes, bár olvastam olyan dolgokat is hogy égnek állt a hajam.  
Ha azt szeretnéd, hogy az autódban a lehető legkevesebb kárt tegyen a tél, érdemes pár percet szánnod arra, hogy ezt a cikket elolvasod.

Több cikkben olvastam ilyen butaságokat, hogy fogadjuk el a tényt, télen bizony sérül a fényezés, hogy ne áltassuk magunkat télen a tisztítás során bizony karcos lesz a karosszéria, de ne bánkódjunk, mert ezt tavasszal kipolírozhatjuk.

Először is ki kellene találnod, hogy hol és hogyan csináld. Ugyebár télen elég nehézkesen saját kezűleg elvégezned a műveletet, a hétvégi házban is elzártad már a kerti csapot, és nem szívesen cipeled ki vödörben a meleg vizet a ház elé, vagy esetleg a kocsibeállóra. 

Szerencsére több opció létezik elviheted gépi mosóba a kefék alá, lemoshatod saját magad egy önkiszolgáló autómosóban.

Hiába akarunk jót autónknak, ha a mosásnál nem vigyázunk, a tisztítás során autónkon akár komolyabb karcolások is keletkezhetnek. Több technológia is lehet karcmentes, ám a részleteken is sok múlik.

Választhatjuk a kézi vagy gépi mosást, és utóbbiakból a mosóutcát, vagy az önkiszolgáló autómosóst. Hogy melyik a legjobb, melyik károstja kevésbé a fényezést, erről heves viták folynak a mai napig.  Egyértelmű, hogy az alkalmazott technológia, és annak alkalmazása, illetve tisztítási előírásainak betartása a legfontosabb.

1. kézi mosás: A valódan kímélőnek tartott kézi mosás is lehet nagyon ártalmas és okozhatnak kárt a gépjárművedben, ha az autónkat a koszt magukban tartó szivaccsal, vagy kefével mossák, vagy a vegyszereket nem a megfelelő hígításban alkalmazzák. Előnye a kézi mosásnak, hogy Itt meleg van – legalábbis nincs mínusz 10 fok – és ha az itt dolgozó kollégák szakképzett emberkék, biztosak lehetünk benne, hogy az általuk használt termékek vegyszerek, gépek és segédanyagok 100 százalékban megfelelnek a mai kor követelményeinek - környezetvédelmi szempontból is - és a tisztítási folyata során szinte kizárt, hogy kárt okozzanak. Tehát a megoldás ebben az esetben, hogy olyan helyet választunk, ahol tisztában vagyunk a személyzet szakkpézettségével, 

2. Automota forgókefés autómosás:  Lényegében a jól megszokott zömmel ma még benzinkutakon található gyors kefés mosókról van szó. Ennél a technológiánál a mosókefék vége gyárilag puhított, és elvileg nem károsítják a fényezést. Fontos azonban, hogy ha van olyan opció - és a legtöbb helyen van - akkor  azt a programot válasszuk, amely során a kosz nagyját a kefés mosás megkezdése előtt vegyszerrel és erős vízsugárral fellazítják és eltávolítják.  Ha esetleg van személyzet akkor kérjük meg őket, hogy magasnyomású mosóberendezéssel csapassák le az autónkat, még mielőtt beállnánk a mosóba. A karcmentes mosás alapja ebben az esetben is nagyban a kefék minőségén múlik, azonban nem mehetünk el másik két legalább olyan fontos tényező mellett sem. Az egyik a mosás során használt víz mennyisége, a másik a mosás során használt vegyszerek minősége. Ma rengeteg cikk kering hasonló témában az interneten, de egyet sem olvastam, ahol kiemelt figyelmet fordítottak volna a vegyszerekre és azok jelentőségére. Pedig nem elhanyagolható tény, hogy kiváló minőségű vegyszerek nélkül nincs kiváló eredmény. Ma a gyárók katalógusaiban külön oldalakat szentelnek a gépi autómosókban alkalmazható vegyszereknek, és nem véletlenül. Ezek a termékek kifejezetten erre a célra lettek kifejlesztve. Amennyiben az üzemeletető tényszerűen ezeket a termékeket használja a megfelelő hígításban és megfelelő technológiai sorrendben, továbbá a kefe állapota és minősége is megfelelő, minimális esélye van annak, hogy összekarcolják az autónkat. 

3. Az önkiszolgáló – pénzbedobós - autómosó: Ami engem illet én szívesebben járok ilyen mosókba mint  kefés autómosókba. Egy fokkal jobb, ha nem repkednek kint a mínuszok. Nos, a téveszmék elkergetése végett ezek a mosók meleg vízzel dolgoznak, 40 – 60 fokon. Lényegében egy nagyon fontos dologra kell figyelned. 

Szépen szisztematikusan csináld végig a programokat, ami egymás alá fel van sorolva. Kezd a magasnyomású vegyszeres előmosással, alaposan minden részletre figyelve, a mosószárat 10- 15 cm távolságban tartva a karosszériától. Nekem meggyőződésem, hogy a karosszérián keletkező  statikus fátyol szerű szennyeződéseket csak fizikai erővel távolíthatjuk el tökéletesen, ezért én majd minden alkalommal használom a habkefét (de kizárólag olyan mosókban, melyeket mi látunk el vegyszerrel és mi szervizelünk. Ezekben a mosókban tudom, hogy szinte kizárt az abrazív koptató hatás, ugyanis kiváló minőségő állati szőrből készült kefét használnak,  és kifejezetten erre a célra kifejlesztett vegyszer biztostja a kenést, így esélye sincs a szilárd szennyeződéseknek, a kefén történő megtapadásának).  A harmadik fázisban öblítsd le a karosszériát,  a végén pedig vidd fel a viaszt vagy vízlepergetőt, ki hogy nevezi. Az utolsó cseppmentes öblítést sose hagyd ki. Ebben a programban ozmózis szűrt vizzel történik az öblítés, Az ozmózis víztisztítás a világ jelenlegi leghatékonyabb víztisztítási technológiája, a csapvíz szennyeződéseinek legalább 99,8%-a eltávolítható ezzel a technológiával. Ennek a használata azt eredményezi, hogy ha nem is törölgeted le a vízcseppeket, azok ennek ellenére folt nélkül fognak eltűnni a fényezésről.  

Télen persze érdemes ennek ellenére letörölgetni az autódat, az ajtó gumitömítéseit is, majd valamilyen parafinos - erre a célra kitalált - termékkel kend át, mert nem fogod tudni kinyitni az ajtót, ha befagy.Olajozd meg a zárakat zárolajozó spray – vel, hogy akkor is be tudj szállni a kocsiba, ha elromlik a bicskakulcson a távirányító.Nos ha megvagyunk, irány kocsikázni, tekerd fel maximumra a fűtést, hogy megszabaduljunk a felesleges nedvességtől.Gondolom, azt teljesen felesleges leírnom, hogy állj be mosás után a fűtött garázsba. Ha van, úgyis beállsz.

Fontos itt is megjegyezni, hogy egy önkiszolgáló autómosó hatékonysága is több tényezőtől függ. Az egyik a gépészet és a másik az alkalmazott vegyszer. Az utóbbi esetben - mivel a cikkben a téli autómosásról van szó - nyugateurópában és a primatec ügyfeleknél is megfigyelhető a vegyszerek megfelelő  évszakhoz történő kiválasztása. Itt lényegében egy egyszerü vegyszer cseréről van szó télből a nyárba való átállás során. Ez a fajta odafigyelés egy kiváló megkülönböztető előny lehet azokkal az autómosókkal szemben, akik télen is és nyáron is ugyan azt a vegyszert használják, ugyanis a vegyszerek hatékonysága nagy mértékben függ a külső hőmérséklettől. Másfelől, az a termék, amelyik télen kiválóan működik és oldja a laza nedves szennyeződést, nem biztos, hogy nyáron a felhevült karosszérián meg fog bírkózni a bogarakkal. 

Szóval bármelyik mosósi módszert választjuk, a lényeg  szakemberekkel, profi anyagokkal történjen, és még a tényt sem kell elfogadnod, hogy télen bizony sérül a fényezés, és a tisztítás során bizony karcos lesz a karosszéria.

 

Bányai Zoltán

 

Szólj hozzá Te is!

Ha tetszett likeold és oszd meg násokkal is! 

primatec I autóápolás | 2016-12-01 16:58:08 | Módosítva : 2016-12-01 20:18:06

Címkék: Autóápolási termékek, autókozmetika, autókozmetikai termékek, autómosó, autómosás, detailing, Autóápolás, autómosó termékek, bőrápolás, polírozás, polytop, frescura, primatec, carwash,