INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 Ft.- feletti vásárlás esetén (FOXPOST csomagautomatába)

Üdvözöllek a Primatec hivatalos BLOG oldalán.

Búcsút inthetünk a tiszta víznek?

primatec system Kft
2016.09.01 15:37
Búcsút inthetünk a tiszta víznek?

A foszfátmentes tisztítószerek a túlélést jelenthetik a vizek élővilágának.

  • De mi az a foszfát?
  • Mire jó, miért használják a vegyiparban.

  Ha a tisztítás során foszfátokat tartalmazó tisztítószereket használunk, az a szennyvízzel együtt a vizekbe kerül, ott rontják a vízminőséget, elősegítik az algák szaporodását és így károsak a vízi élővilág számára is.

  Mire is jó a foszfát, és mire használják?

  Fontos tudni, hogy a tisztítószerek hatékonyságát nagymértéken befolyásoló tényező a víz keménysége. Lágyabb víz esetén a tisztítószer jobban működik, könnyebben megbirkózik a szennyeződésekkel, hatékonyabban távolítja el azt.

  A foszfátok lágyítják a kemény vizet, ezzel ugyan hatékonyabbá teszik a tisztítószereket, de amint a szennyvízzel együtt a tavakba vagy folyókba kerülnek, elősegítik az algásodást, amelynek következtében a halak és egyéb vízi élőlények nem jutnak megfelelő oxigénhez.

  A foszfátok miatt elszaporodó algák többek között a Dunában, és a Balti-tengernél is problémát okoznak.

  A fogyasztóknak önmaguknak kell meghozni a döntést, mert jelenleg az autóápolásban és tisztításban a foszfátmentes termékek elég csekély számban vannak jelen. A legtöbb termék foszfátszintje nem megfelelő, pedig a foszfátmentes technológia készen áll, meg lehet csinálni és a fogyasztó is ugyan azt a minőségű terméket kaphatja, mint foszfáttartamú termék esetében.

  Rendelkezésre állnak alternatív vízlágyító összetevők is, és azok hatékonysága is megfelelő, ám ezek a foszfátmentes termékek ára a hagyományos foszfáttartalmú tisztítószerekhez képest drágább.

  Reális elvárás, hogy a gyártók többsége olyan foszfátmentes terméket tudjon kínálni, amelynek a tisztító erejére sem lesz panasz.

  Néhány tagállam már most is próbálja korlátozni a foszfátok felhasználását, de nincs egységesen meghatározva, hogy mi számít veszélyes mennyiségnek, máshol pedig csak a gyártókon múlik, hogy megpróbálják‑e már így is elejét venni a természetes vizek szennyezésének és a vízminőség romlásának.

  Addig is a fogyasztók már most csökkenthetik a foszfátkibocsátást azáltal, hogy elolvassák egy - egy termék címkéjét, körültekintően és tudatosan választanak foszfátmentes tisztítószert.

  primatec I autóápolás ' 2014-02-11 17:08:38 ' Módosítva : 2014-02-11 17:08:52

  Címkék: Autóápolás, Autómosó,  Autókozmetika,  car wash, autóápolási termékek, 

  Bányai Zoltán